Korjaus- tai täydennyspyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaiselle tai muulle rekisterinpitäjälle

Joskus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- tai potilastiedoissa on virheitä. Oman lapsen kouluterveydenhuollon tietoihin on voinut jäädä virheitä. Tai lastensuojelun tietoihin on kirjattu jotain sellaista, mitä vanhempi ei muista sanoneensa tai tietää, ettei ole sellaista sanonut.

Sosiaalihuollon tai terveydenhuollon viranomainen ei ole aina velvollinen korjaamaan virheelliseksi väitettyä tietoa.

Tietosuojavaltuutetun toimiston vuonna 2022 julkaistussa oppaassa on kuvattu hyvin tähän liittyviä seikkoja sosiaalihuollon tietojen osalta. Vastaavat periaatteet soveltuvat myös potilastietoihin, kuten lapsen kouluterveydenhuollon tietoihin.

”Tietosuojavaltuutettu ei ole liioin määrännyt lapsen toisen vanhemman kertomaa tietoa oikaistavaksi sillä perusteella, että se on toisen vanhemman mielestä virheellinen. Sen sijaan tällaisessa tilanteessa asiakastietoja voidaan täydentää lisäämällä niihin myös toisen vanhemman kertomus samasta asiasta. Tällöin asiakastiedoista ilmenee niiden riidanalaisuus.”

”On syytä kuitenkin muistaa, että tiedot ovat yleisen tietosuoja-asetuksen kannalta arvioituina oikeita, jos ne on kirjattu siten kuin asianomainen henkilö on asiasta kertonut. Asiakirjoihin kirjattu ammattihenkilön arvio esimerkiksi lapsen vanhemman elintavoista tai terveydentilasta on yleisen tietosuoja-asetuksen kannalta arvioituna oikein, jos se on kirjattu siten kuin ammattihenkilö on
asian esimerkiksi asiakasasiakirjojen perusteella ymmärtänyt tai missä käsityksessä hän muutoin on ollut. Esimerkiksi puhelinkeskustelun perusteella kirjatut tiedot ovat yleisen tietosuoja-asetuksen kannata arvioituna oikeita, jos ne on kirjattu siten, miten henkilö on puhelinkeskustelun aikana jostain asiasta kertonut tai millaisen käsityksen sosiaalihuollon ammattilainen on puhelinkeskustelusta saanut.”

Tietosuojavaltuutetun toimiston oppaan löydät täältä.

Voit käyttää ladattavaa korjaus/täydennyspyyntö-mallia pyytäessäsi omien tai alaikäistä lastasi koskevien tietojen korjaamista tai täydentämistä viranomaiselta.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s