Kantelu viranomaisesta eduskunnan oikeusasiamiehelle (tai Aville) huoltoriidan aikana

Vieraannuttamisessa tyypillisenä sivutuotteena ilmenee lähes poikkeuksetta tyytymättömyys viranomaisen toimintaan. Useimmiten syynä on viranomaisessa toimivan puutteellinen asiantuntemus, tietämättömyys vieraannuttamisesta ilmiönä ja siihen liittyvistä vieraannuttajan toimintatavoista.

Vieraannuttamisen kohteeksi joutuneella on oikeus kannella viranomaisen toiminnasta. Kantelun tekeminen perustuu lainsäädäntöön ja on siten täysin hyväksyttävä vaikuttamiskeino. Kantele kuitenkin vain silloin jos voit pitää viranomaisen toiminnan lainvastaisuutta todennäköisenä tai ilmeisenä. Älä esitä vain omaa näkemystäsi virheellisestä menettelystä, vaan pyri osoittamaan lainsäädäntö, jota on virheellisesti sovellettu.

Kantelu voidaan tehdä esimerkiksi toimivaltaiselle aluehallintoviranomaiselle (AVI, ohjeet kantelun tekemiseen) tai eduskunnan oikeusasiamiehelle (Oikeusasiamies, ohjeet kantelun tekemiseen).

Tärkein ohjeeni vieraannuttamiseen liittyvässä kantelun tekemisessä kuitenkin on se, että lue tämä oikeusasiamiehen ratkaisu ennen kantelun tekemistä: EOAK/4063/2022 (15.12.2022). Ratkaisu sisältää kannanottoja siitä, milloin kantelussa esitettyyn käsitykseen ei ole odotettavissa oikeusasiamiehen (tai Avinkaan) ratkaisua.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s